Étterem
     A négycsillagos Hotel Magyar Király a közel 200 éves patinás műemlék épületben kívül-belül megújulva várja vendégeit. A Hotel belsőépítészete a korhű stílusirányzat modern ábrázolására törekedett.
     A külső-belső megújulás, a korhű stílusirányzat modern ábrázolása nem csak az építészetre érvényes, a gasztronómiában, a konyhában legalább ilyen, illetve nekem, mint szakácsnak sokkal fontosabb. Erre kötelez a szállodánk hírneve, erre inspirál a városban tapasztalható kíváncsiság, erre késztet a szakmai önérzet, és nem is lehetne más a diszkrét luxus.
     Képzeljük csak el, ha nem így lenne, ha a kívül szépen felújított épületben, maradt volna egy erősen megkopott, 60-as évekből származó design, ha a szobáknak csak egy része lenne felújítva, ha azt mondanánk, hogy évtizedekig jó volt így, akkor ezután is jó lesz.
     Ezek a gondolatok szánkáztak a fejemben, ahogy elkezdtem a Magyar Király étlapján, ételein töprengeni. Megtartva megújítani, kísérletezve-felfedezve ragaszkodni a hagyományokhoz.
     Legyen az ételekben ránézésre valami új, érdekes, meghökkentő, de amikor megkóstoljuk, az első gondolatunk az legyen, hogy igen, mint a nagymamám konyhájában. De meg is fordíthatjuk, legyen egy étel megjelenésében konszolidált, gondoljuk, csak azt, hogy ez egy jól ismert étel, de az íze legyen mellbevágó.
     Mindezek mellett (Nomen est Omen) királyinak, és magyarnak sem ártana lenni. Ez talán nehezebb kérdés. mint az előző, hogy mi számít királyinak, azt többé-kevésbé mindenki el tudja dönteni, de hogy mi számít magyar ételnek, vagy magyar királyi ételnek????
A leggyakrabban fogyasztott ételeink magyarok, magyarosak?
Húsleves, töltött káposzta, rántott hús, pogácsa, lecsó, paprikás buronya….
Húslevest a világ minden országában készítenek, a töltött káposzta, török-balkáni étel. Hogy is hívják másként a rántott húst? A pogácsa szintén török, a lecsó egyik alapanyaga sem őshonos Magyarországon, a burgonyát Mária Terézia parancsára kezdték fogyasztani a jobbágyok.
     Hogy visszatérjek a párhuzamhoz, „magyarabb” király volt-e II András, Orseolo Péter, IV. Béla, mint Mátyás, Károly Róbert, Ferenc József???
     Az ételek között is felesleges erőltetni a magyarságot. Magyarországon, magyar szakácsok készítik, magyar nyersanyagból.
     Kedves olvasó, elnézést e hosszúra nyúlt bevezetőért, csak érzékeltetni szerettem volna, mennyi mindennek kell egyszerre megfelelnünk.
     Kicsi, de lelkes csapatunkkal azért dolgozunk, hogy ételeink megjelenésével felkeltsük jövendő vendégeink kíváncsiságát, érdeklődését, rávegyük őket, minél több étel kipróbálására. A kóstolással pedig őszintén hisszük, hogy már-már elfeledett, régi ízélményekhez, illetve korábban soha nem tapasztalt újdonságokhoz juttatjuk vendégeinket.
     Étlapunk választéka kellően visszafogott, nem szeretnénk mindig mindent árusítani. Az idényszerűséget, aktuális kínálatot figyelembe véve rugalmasan változtatjuk ételeinket, így minden évszakban mindenki talál kedvére való ételt. Nyersanyagainkat, beszállítóinkat, válogattuk, teszteltük, hogy csak a valóban „királyi” minősítésű nyersanyagok kerüljenek a konyhánkba. Felkerestük a környékbeli kistermelőket, különleges, kézi gyártású termékeket kutattunk, megpróbáltuk megtalálni a legjobb tej, hús, és zöldségtermelőket.
     A Hotel Magyar Királyban a vendégen kívül a szakácsok is királynak érezhetik magukat! Ha II. Ulászlónak ilyen konyhája lett volna, most szegényebbek lennénk a lacikonyhával. Minden túlzás nélkül az ország egyik legmodernebb konyhája a miénk. A legújabb technika és technológia áll a rendelkezésünkre, azért, hogy a vendégeink tányérjaira minél szebb, jobb, ízletesebb ételeket varázsolhassunk.
Vákuumban sütünk, főzünk, egész éjszaka dolgozik helyettünk a sütő, vannak, ételek melyeket másodpercek alatt elkészítünk, vannak, melyeket hosszú órákat töltenek a sütőkben.
Főzünk 75 c fokon, sütünk 48 c fokon, habot készítünk -20 c fokon, időnként mindezt összekeverjük. Természetesen nem mindent árulunk el, de az ételkészítés 75 %-a látványkonyhánkban a vendégeink szeme láttára történik. Akinek kedve van akár végig is nézheti, hogy készül ez az étele, sőt interaktív módon bele is avatkozhat.
     Remélem meggyőző voltam, és mihamarabb önt is személyesen köszönthetem a magyar Király éttermében, személyesen elkészíthetem kínálatunkból kedvenc ételét.
Legyen az egy 48 c fokon készült, zsályával füstölt harcsa, hortobágyi palacsinta, csirkesült lecsófagylalttal, rakott kel, vagy csokoládé hab sós karamellel.
     Szeretettel várom önöket személyesen a Magyar Királyban, de ha kérdésük, véleményük van a fentiekről, vagy konkrétan az ételekről ide címezzék levelüket:
 

     chef@magyarkiraly.hu

HÍRLEVÉL
+ Feliratkozás